Pages

Thursday, May 22, 2008

Aisyah forever

Aisyah sekarang makin byk akal. So playfull yet adorable!

Since the last few days, perut dia mcm tak sihat. Colic maybe. Asyik nk muntah (and she did throw-up a few times). And today, nampak dah getting better.

She is now in her 2nd year - 1 year, 1 month and 2 weeks. Pejam celik, my baby dah nk jadi toddler. Dia dah jarang menangis tak bersebab. Sporting sgt - thats the best part. Cuma takut sikit dgn stranger.

Whats her latest update?

1. Dah pandai tengok TV esp cartoons and TV ads
  • She lurvvesss BARNEY a lot. Jumping and waving (mimicking Barney's hand movement) while watching it!
  • Thomas and friends also!
  • Suka tengok commercial ads on TV. Her fav is Superr power ad (3 in 1 coffee yg ada jin tu.. :P). And lagi satu Iklan sunquick + ribena tu. Ala2 hindustan and ada animation kan..hehehe...
2. I noticed that she is a fast learner (dah kena syndrome my baby is the best) - taught her to do flying kiss, Salam and kiss people's hand, singing (although she just huuuuuuuuuuu..huuuuu...), dancing, kicking ball, kissing our cheeks and, can understand simple instruction like - give mama your bottle...(and she will hand me her milk bottle), lets go bathe....(and she will head to bathroom), You want to sleep...? are you sleepy...? (she will carry her bottle and walk to the bedroom), Where's your Barney book..? (she will seek for it and kiss the Barney picture) and so on....

3. She woke up late nowadays. Kalau dulu, bila kami siap2 nk pegi keja dia pon sibuk bgn sekali. Tapi sekarang, bila kami pasang lampu, mulalah dia mengulit2 sepet2 mata and meniarap utk avoid cahaya. Lepas tu sambung tido balik...haihhh....

4. Suka outdoor activities. Ala2 lupa daratan kalau biarkan dia main kat halaman.

5. Pantang nenek, Atuk atau Babah dia berbaring nk bersenang lenang. Nanti dia panjat..lepas tu nk berdiri atas perut atau dada. Hihihiih..kalau dgn babah, siap korek2 pusat babah! haha...


Cukup dulu...nak tidokan Aisyah kejap. TBC.

Ok, sambung balik. Heh!

6. Aisyah suka main hand puppet now. Ada satu hand puppet Ernie (from Sesame Street) yg dia suka. Tapi dia suka bila kita boh hand puppet tu kat tgn and make a voice. Kalau gitu2 jer dia buat derk jerk! heh! letih taw nk mainkan puppet tu utk dia...

7. Panjat memanjat mmg hobi lah kan! Termasuk jugak sepahkan kabinet dapur nenek dia. ketung ketang bunyi periuk kat dapur.

8. Suka main remote TV, kipas, aircond dan handphone ( i think every kids does this!) Yang selalu jadi mangsa is my hp sbb boleh flip. Kan syok boleh kelekuk..kelekak! Hahaha... kalau my hp dpt kat tgn dia...confirmed padam! heh!

9. Penakut! yang ni I tak suka. She wants to watch TV but somebody must be around at the living hall. Tido pon tak apa, janji ada org accompany her. Ini yg leceh. Nenek bgn kejap pegi dapur, tak sampai seminit lepas tu si kecik ni dah ada kat dapur tolong kemas rak pinggan! Lagi satu takut dengar bunyi kuat eg, mesin parut kelapa, bunyi Atuk tgh drill, bunyi enjin motor kat luar etc. mencecet dia lari dtg kat kita-terus peluk tanak lepas. hurrmm... camana nk hilangkan takut2 nih ekk...

10. Tido sgt buas! Sebelum dia betul2 lena, habis satu katil dia bergolek. Macam org mengigau pon ada. suka sgt tido kat tebing2 katil. sikit lagi nk jatuh.



What is my next plan for her?
1. Tgh finalizing her insurance policy. Budget kecik jer... at least we have something for her future

2. I want to introduce color pencils to her, tapi takuttt sgt kalau dia conteng dinding! Marah nenek Onah nnt...

3. Read story books for her. Dah lama tak buat...used to do this last few months. Ni dah lama tinggal sebab dia dh mula pandai watch TV. Mata asyik nk ke TV jer.

4. Swimming - tapi tatau kat mana public swimming pool kat Rawang ni. Kalau tak ada, alamat terpaksa pakai pool plastik - just to make her comfortable with water.



.

0 Scribbles: