Pages

Friday, January 8, 2010

KANTUNG SENDAT ASYRAF




Ramai pulak yang bertanya [mana ada ramai, 2 org jerk!]
pasal pouch yang Makcik pakai utk mengendong si Asyraf masa pi Penang haritu.

Pouch tu Makcik beli dari Melor masa tahun 2007.
Masatu beli urgent sebab nak bawak Aisyah naik ketapi malam.
Dan kantung itu sangat-sangat membantu, Aisyah lena sepanjang jalan.
She was about 3-4 months at that time.

Ni semua gambar-gambar arkib yang masih tersimpan dalam photobucket.
Bagus jugak kan, boleh share dgn you all kat sini.
Thanks to my BFF, Kelly for snapping all this pics for me.




It has 2 layer. Both layer kain cotton.
Ada banyak corak yg menarik [check it out at Melor's website]
Tapi, being Makcik Rehan yang sangat tak kisah sgt pasal design n color
janji murah, selesa dan selamat - Makcik rembat hat yang paling simple punya design.
And purposely ambik design yang tak nampak terlalu girlish or terlalu striking
so that it suits baby boy also [i kan futuristic!]
dan senang nak match dgn whatever outfit yang Makcik dipakai.
[cewah, mcmlah akuni bergaya sgt pon selamani]





That's me in 2007!
Terus test drive pouch ni as soon as pouch tu sampai kat opis.
The curvy part [yang nampak ada jahitan tu] letak kat bahagian bawah.
Bila bubuh baby dlm pouch, his bottom [bontot] should be on that curvy part.
Pouch ni dijahit according to your size.
So no worries pasal ketat ker, longgar ker... customized.
 




See... i mcm duta pouch lak kan.
Melor, bagi i royalty sikit...hehe.

Bila nak bubuh baby, londehkan sikit yang bahagian depan tu,
so that kepala baby tak terlindung dlm kain pouch dan senang dia nak peek outside.
[Aisyah suka main peek-a-boo dgn adik dia yg duduk dlm pouch]


Ni Aisyah masa dia baby back in 2007
She really loves to be put inside the pouch.
[gambaq kecik2 sbb snap pakai henfon nan hazab]





Ini pulak masa Makcik kendong Aisyah jalan-jalan kat Danga Bay, tahun 2007 jugak.
Seriously, dia tido sepanjang jalan!
Padehal suasana malam kat Danga Bay punya la bising kan, panas lak tu.
Dia buleh selamba tido dalam kantung.
 
 



Ini posisi lain sikit. Bila baby dah besar sikit, dah keras... boleh kendong mcm ni pulak.




Ana Suzana tanya Makcik,
Tak panas ka depa duduk dalam tu?

Jawapannya :
Panas kalau kita outing outdoor. Lagi-lagi kalau tempat tu tak berangin.
Boleh nampak muka depa berpeluh.
Tapi both my baby, dalam berpeluh-peluh tu... tetap tido lena!
Kalau dalam mall yang ada aircond, memang nyaman depa duduk dalam tu.

Makcik rasa, the comfortness yang baby rasa bila dipeluk erat melekap ke badan si ibu
membuatkan mereka calm and sooth bila duduk dalam pouch ni.
Tambah pulak kalau kita kendong sambil berjalan,
depa rasa terlambung-lambung mcm dlm buaian!

Tapi... tapi... tapi... Ana Suzana ku sayang,
kalau anak kamu Allisya sgt behave dan mau duduk elok dalam stroller,
tak payah la kamu nak berpatah pinggang nak mengendong anak mu ittew.
Kes Makcik ni... Asyraf ku ini sgt cranky.
Tak mau barang seminit duduk dalam stroller!

Aisyah bila dh cecah umo 7-8 bulan,
dah boleh sit properly dalam stroller
[at that time Makcik dah belikan stroller yang best sikit utk dia]
dia dah tak perlukan pouch ni dah.

Sangat berharap si Asyraf ku ini akan sebegitu juga.
Patahla pinggang tempayan ku ini kalau nk berkendong sampai umo 2 tahun!


p/s : My virtual friend, Tini pon ada jual customize hand-made pouch mcm ni.
Ckeck out her business blog here.


Oh ya, thanks to all respondents pasal bintik kulit vavi semalam.
Makcik dah call Mak kat kampung, bagitau dia yang kasut tu selamat utk dipakai.
Nasib baik dia belum buang. Sayang kamu-kamu semua!






0 Scribbles: