Pages

Wednesday, March 17, 2010

BAGAIMANA MAK BAPAK MENCAH HI-JACK TV DARI MENCAH




.
Baik. Sebelum apa-apa... Makcik nk bagi amaran awal-awal.
Satgi ada yang kata aku bagi ilmu parenting sesat.
Ini adalah cara pakar... PAKAR HENTAM KROMO.

Malam tadi Babah Mencah nak tengok tibi.
Mencah pulak kalau tibi tu terpasang channel yang bukan channel dia,
mulalah dia hambur permainan satu rumah
Lepastu pulak, dia ni jenis tak suka main sorang-sorang.
Kejap-kejap dia datang kat kita...

Boleh awak pegam anak saya Eeyore?
Boleh awak pegam anak saya Teddy?
[dia suruh kita kendongkan patung2 mainan dia... 
dia dah tak cukup tgn kekdahnya]

Mama, awak nak minum tak?
Babah, awak nak makan sup batu tak?
[Main masak-masak. Sup batu tu salah satu adegan dlm Dibo the gift dragon -
depa bubuh batu hikmat nk bagi sup tu sedap]

Babah, awak nak dengar radio tak?
[dia ambik cekak rambut mak dia, sangkut CD kat cekak tu
pastu sangkut kat kepala Babah dia - konon-konon headphone]

So... kami tak dapat menonton tibi dengan aman.
Byk sgt gangguan, tak layan kesian kan...

Makanya, Makcik bukak laptop...
Bukak MS Office Word...
Besarkan Font kepada saiz 72...
Tukar warna font kepada merah menyala...
On kan Caps Lock...
Ambik kusi kecik dia suh dia duduk hadap laptop tu...
Pastikan kedudukan laptop bertentang dgn kita kat depan...




Lepastu, Makcik cakap kat dia...

SHOW MAMA THE LETTER A....!
Faster... faster...
[dekat 2-3 minit jugakla dia nk jumpa huruf]

Ini dia mama!
 OK betul... bagus!!

OK, NOW SHOW MAMA THE LETTER H!
faster.. faster... faster....

Ini dia!
Betul... bagus!

.....dan seterusnya...



Jangan dok komen kata anak aku terer ke hapa...
dia kenai 2,3 huruf saja.
So, aku pon dok ulang-ulang tanya 2-3 huruf yang dia kenai jer. 
Bab speaking tu pulak, aku jer yg poyo2 lebih..
maklumla... nk hantar smart reader tak berapa nk mampu...
aku laki-bini jerla bantai speaking tunggang langgang dgn dia.

Kesannya, dia tak memunggah mainan...
dia tak dtg mengacau suruh itu-ini...at least 1/2 jam...
setengah jam tu kira heaven seh!

Strategi ini akan diguna pakai seminggu sekali...
Desperate Housewife season baru dah nk kuar tak lama lagi....
Dapatlah aku nonton dgn aman sekali seminggu..
serampang 2 matalah kengkononnn... mak dpt nganga tengok tibi..
anak lak kenkonon dpt belajar IT... kononnnn....!

Dulu Makcik umpan dgn Youtube,
tapi nnt bila video tu buffer lama sgt, dia bising
lagi pulak video kt youtube biasanya kejap2 jer...
jenuh nk kena angkat bontot pi tekan replay utk dia...


Ni contoh... dia pusing2 sharpener rosak adik aku tu...
letak fridge magnet kecik2 kat atas sharpener tu...
konon-konon tgh grill biskut ke hapa...
pastu dia hulur kat kita..

Mama, awak nak roti bakar?
Mak Tok, awak nak makan kek panas?

So, macamana dengan anda - ibu-ibu yang punya parenting skill mantap,
kesabaran yang tinggi, teknik terkini... 
mendidik [mengalih perhatian] anak-anak anda?




0 Scribbles: