Pages

Thursday, February 28, 2008

Early to bed, Early to rise

Makes you Healthy, Wealthy and Wise!


Kenapa tajuk camni ekk? Sebab, lately sayer lewat tido dan bgn pon lewat. I want to improve this. Because this affects my health. Dah la skang tgh selsema...batuk...mild fever. Suara ku serak mengalahkan calon pilihanraya yg penat berceramah!

It has been 2 weeks since my last update. Nak kater busy sgt sampai takder masa nk update blog ni...tak jugak! Cuma takder mood due to terlalu banyak benda yang nk kena fikir. Of course...friends and families are the reason why akal fikiran ku a bit tired lately. I have a lot to tell/share. And this entry will be divided into few chapters.


CHAPTER 1 : Jom skodeng AISYAH. Apa kisah terbaru dia agaknya....(errrk...ader terselit kisah mama juger...hehe)

Last 2 weeks, balik dari keja...bibir atas Aisyah sebelah kanan lebam dan luka due to minor accident. How it happened?? My MIL nk solat, she asked my SIL to look after Aisyah for a while. And my 'lovely' SIL ni, dok sakan tgok TV sampai tak perasan anak tarzan sorang ni dah buat aksi akrobatik. Dang! Selop jugaklah dia menangis... Malas nk panjang2 cerita, as long as she okay...senyap jerlah. Terima jerlah hakikat...anakku ini boleh tahan jugak buasnya. Heh!



Parut tu ambik masa 4,5 hari jugakla baru hilang. Selama waktu tu, mulut Aisyah mcm tak leh tutup. Asek nganga jerk... Heh! Bwk jumpa doc, confirmed...nothing serious. Alhamdulillah. Maybe Aisyah ni asek ternganga sebab teething.


Last 2 weeks, hari selasa (kalau tak silap) I was invited for Rumah Terbuka CNY JKKK Rasa. Alahai...tersangat lah benci event2 mcm ni. Tarzan lah katakan...agak anti-sosial. Heh! Terpaksa jugak pergi tayang muker. Penyelia lah katakan...Hoooo..... Malas nk tepek gambar mkn2, malu tengok org2 kampung berebut2 makanan. Hilang selera ku. Memang sayer pergi buat cukup syarat jer. Balik dari Rumah Terbuka, singgah rumah my SIL (kakak hubby) kat Antara Gapi-Serendah. Biasalah..suamiku kan adik yg baik. Mestilah nk singgah tengok kakak dan anak2 buah dier...


Seperti biasa....Aisyah lufer daratan di rumah org! Go Aisyah go!




Fiqah, Babah, Aisyah. Fiqah is 2 months older than Aisyah. Tapi dia nampak petit jerk kan. Badan susut banyak sebab kena chicken pox masa awal bulan 2 baru2 nih. Kesiannn....


Last weekend, my hubby was away (again..) This time for his Company retreat at Lumut. So, Mak dan anak tarzan nih...meng'escape' kan diri ke CAREFOUR Kepong. Dah lama tak ke sana. Tak best sgt compared to JJ Kepong. Tak beli apa2 pon. Layan budak ni main mesin token...(apa nama ekk mainan nih? yg masuk token singgit...pastu kuar muzik gedik2...selalu ada kat shopping mall) My dotter very the excited + jakun dgn mesin token nih.



Masa ni luka kat bibir dia baru cured. But mulut still ternganga... Heh!




Aksi2 dalam mesin token. Kejap dia duduk elok2, kejap dia masuk dlm lubang, kejap dia tekan punat, kejap dia nk main pouch kamera.... Heh!







Balik dari CAREFOUR kami berdesup pegi Pandan Indah. Visit my SIL (wife abg ku). Tak plan pon nk tido sana...tapi sebab dh lewat petang dan baru tau that my Bro yg keje kat SIngapore tu pon ada kat sana, kami tido sana jerlah. Nasib baik Aisyah ada bawak baju dan siapers spare. Susu jerlah yg prob sikit. Pow susu Shauqee...tapi anak ku reject. Kesian dia.... Esok pagi2 cepat2 balik Rawang, kesian Aisyah...nanti kelaparan Heh!





Aisyah and her cousin. Abg Okie....


Hurmmm...about my Bro yg sorang nih. Tak tau lah nk cakap macamana kat dia ni. Last year hujung tahun tetiba buat surprise nk pi keje kat Sing. Padehal, time tu lagi sebulan dia nk kawin. Tension nya...dok talipon kakak nya yg sorang ni...suh buat brg2 hantaran dia. Dahla time tu daku tak bekerja. Al-poyo jer cakap nnt nk repay me back every single cents. Sudahnya...sampai skang senyap camtu jerklah... Payah tol dgn adik beradik ni kan? And now, suddenly..he quit from Shangri-La kat Sing and masuk Sheraton KL with a lesser..lesser salary. Lesser that his pay masa kat Le Meridien before he went to Sing! Sungguh aku tak paham perancangan hidup mu dik. Bila ku tanya, alasan mu...payah lah kerja kat Sing, pukul 5 dah pegi kera...pukul 11 lebey baru balik. Hello!! what you expect dear??? kalau nk kerja sedap2... look back at yourself lah! Haritu dah elok2 masuk Poli..org suruh sambung belajar, tak sampai sebulan kamu lari dari kolej! keje sana tak kena...sini tak kena... kamu gaduh dgn org tu...kamu bamboo bos... kamu hamput semua org! itu pon syukur gak tau ada abg kamu yg sanggup jual muka carikan kamu keje kat hotel2 tu semua taww. Sudah lah gaji kamu skang ni tak seberapa...sewa rumah dah 600, kereta al-waja lagi. Awww...sungguh ku tak paham aturan hidup kalian. Apa motif kalian menyewa rumah yg sebegitu mahal (2 tingkat lagikk...) pulak tu kat area yg memang living cost tersgt mahal? Nampak gayanya...sampai sudahlah mak tak dpt nk merasa duit gaji kamu sikit sebanyak dik oii...

Paling daku tersentap bila dapat tau ada konflik pulak between them (my bro and his wife) and our only untie kat Klang! Memang haku hangin betullah. Mula2 suruh anak dia temankan wife kamu kat umah tu while you are in Sing. Tapi kat bini kamu..kamu tak ckp pon kamu yg ajak cousin kamu tu duduk dgn bini kamu. Kamu reka cerita seolah, SIL yg suruh duduk sana sbb al-kononnya SIL tanak cousin tu duduk dgn dia. So, bini kamu end-up tunjuk moncong 14 tingkat (ni pinjam word zell) kat cousin kamu tu. Pastu bini kamu tu dtg mengadu kat kakak ipar that shes not comfortable of having "someone else" in that house. Uhhhh...fening taww daku. Sebabnya, mesej2 kurang manis ni dah sampai ke telinga makcik ku yg tersgt banyak jasanya kepada kamu sendiri wahai adikku. Kamu nk kawin dulu..kalau tak ada makcik kamu yg sorang tu..alahai....silap2 hantaran kamu tu, bungkus dgn platik warna warni jer tau! Then, untie ni pulak suda talipon mengadu sama haku. Dan kakak ipar ku jugak sudah mengadu sama haku juger. Aper, aku ni kaunter aduan ker?? huhuhuuh...... al-fenat lah fikir masalah kamu ni dik! dari dulu sampai sekarang...dr kecik sampai besar...dr bujang sampai dah berbini...never ending story ka??


0 Scribbles: