Pages

Thursday, September 18, 2008

SICK AGAIN

Mencah sakit lagi. Bukan demam, bukan batuk. Tapi sakit montot! Betul...tak tipu...

Balik keja hari Selasa lepas, nenek onah cakap Mencah dah berak 4 kali harini! Baru jer nk rehat2..nk tanggal tudung..tetiba Mencah menonggeng2 kan montotnya sambil merengek-rengek. Sampai terjengket2 kaki, berkerut muka dia macam org tgh tahan pedih.

Saya cek diaper dia...berak! And, that makes pemberakan (boleh ker pakai word mcm ni) dia yg kelima for that day. Tanggal suar, dokong dia ke luar. Cuci kat paip luar senang. Masa nk basuh montot dia tu...melalak tak hengat!! Melecet dah rupanya.....

Cirit birit....

Sebelum dia tido, 3 kali lagi saya tukar diapers dia haritu. Dan masa bgn sahur semalam pon, dia berak lagi.

Dan siang tadi (nasib baik kebetulan cuti Nuzul Quran) sampai mlm ni...12 kali dia cirit! Dan melecet kat montot dia semakin teruk. Segala minyak gamat, afiat, calamine lotion saya sapu...tak jalan! Merah mcm udang kena bakar. Kesian tawww.....

Bagi makan ubat cirit birit (nk bagi makan ubat dah satu hal punya payah!) dan ORS pon tak jalan. Mencah memang pantang datuk nenek kalau mkn ubat atau kita campurkan ubat dlm susu dia. Sanggup puasa kekdahnya daripada minum susu bercampur ubat. Haihhhh.... boleh naik angin mama dia nih!

Saya update babah dia via sms from time to time. Mujur dia tak demam. Menangis masa nk basuh berak dan sapukan ubat jer..lepastu mengganas mcm biasa balik...haihhh.... monster kan??

Bila babah dia balik, we decided to bring her to see doctor. Lepas berbuka, kami pergi Klinik Tan (Paed kat Rawang nih) Tapi, utk kesekian kalinya...klinik tu tutup! Rugi taww Dr Tan, saya dah 3,4 kali nk terjah klinik u..tp asik wrong timing jerk. Apsal u suka-suka tutup klinik u erkk? klinik org lain semua bukak (apehal aku nk marah doktor tu plak ekk?)

What?? Klinik Ng dan Singh lagi?? Ohhh...melalak sambil muntah tahap dewa dewi la anak ku ini nnt. Instead, kami try Poliklinik Keluarga...( ape tah nama penuh klinik nih. Main terjah ajer...) Dr Faizal Yusof on duty.

Lepas register...si Mencah nampak slide u olls... apa lagi...lupa terus keperitan kat montot dia tu... terus beraksi gerdix nk menggelongsor kat slide... haihhh...

That Dr was soo...gentle! Mencah tak nangis pon. Maybe sbb doktor tu nampak 'normal' tak mcm itu Dr Bhagwant Singh! Hahahaha.... Doc said she might be kena mild food poisonous. Mild sbb she tak develop fever...tak muntah...tak ilang selera...tak batuk etc. Alhamdulillah. Doc said, she will recover bila semua 'racun' to dah habis keluar. Before balik, saya mintak terus ubat cacing untk Mencah. Nanti bila dia dah sembuh dr diarrhea, saya nk bagi minum ubat cacing lak. Asik tido menonggeng jer....org kata itu tanda kecacingan kan?


Sampai umah terus berlaku adegan ibu bapa mendera anak - makan ubat lerrr....
Jenuh kena kepit kaki tgn. Kemain lagi Mencah ni... dikatupnya mulut rapat2! Hehehe..kalini mama dia buat hati kering, sumbat jugak. Pastu tuka diaper dia dan sapu ubat kat montot dia yg melecet teruk tu. Esok pagi masa bgn sahur, harap2 dia tak berak dah....


Enuff said, nk tido dah. Menyampah dgn laptop ni..makin menjadi2 rosaknya. Malam ni saja dah 4,5 kali dia padam tiba2. Nasib baik blogspot ni autosave. Kalau tak, memang malas dah la saya nk mengulang taip apa yg dah hilang. Apekah itu tandanya kami kena beli laptop baru? Ohhh tidak....


Gd nite.


Nota kaki : sapa2 nk sedekah jariah sebuah laptop atau sebijik PC silakan berbuat demikian. Hubungi saya segera sementara kita masih di bulan Ramadan - pahala berganda taww. (mereng ke hapa nih...)


UPDATED : Mencah masih cirit lagi. Mlm tadi masa saya masuk bilik nk tido, tercium bau yayak dia. Tukar diaper. Pagini masa bangun sahur, sekali lagi...yayak lagi. Tukar lagi. Waduhhh...risau nya Mama dia nih..... Haruskah sayer mengambil MC? Atas alasan menjaga anak yang sakit montot?

Hehehhee....nampak gaya mcm tak harus jer. Baru teringat mlm tadi my assistant dah pre-alert me, dia nk cuti harini KALAU GAJI MASUK. Ohhh.... gaji bergandalah katakan. Terima Kasih Pak Lah kerana memberi kami bonus sebulan untuk tahun ini. Hehehehe....


.

0 Scribbles: