Pages

Tuesday, October 21, 2008

OPEN HOUSE

Masih dalam mood raya.

Mula2 open house kami (yang tak berapa nk open). Babah Mencah yg kuarkan bajet nk ajak kawan2 opis dia dtg mkn tghari kat umah. So, saya pon 'tumpang' ajak 2 org kawan yg duduk dekat rawang nih. Saya ada ajak kengkawan lain..tp semua pikir 18 kali nk dtg ke Rawang time lunch semata-mata nk makan nasik campur nenek onah! Hahahaha..kalau saya pon, blom tentu saya sanggup dtg weeiii...

Bayangkan...betapa kalut saya dan nenek onah siapkan itu ini untuk para staff lelaki dept suami. Hari Jumaat tghari kan kalut sikit sbb nk pegi solat Jumaat kan. Hari itu dalam sejarah betul taww. Saya bangun pukul 6 pagi tolong nenek onah goreng ayam. Tak berhenti-henti kami memasak, memotong, menghiris, menumis, membasuh, menumbuk, memesin bla..bla..bla...


Hasil masakan nenek Onah. Mama Mencah jadi assistant ajerr...heheh!

Ila aka cek lala, pls take note. itulah mangkuk pusing yg ko tolong belikan kat Langkawi haritu. Akhirnya dpt jugak mama mencah mencari alasan nk guna mangkuk pusing ni. Mencah excited banget main merry-go-round dgn mangkuk pusingni. Kalau saya tak ubah letak atas meja..silap2, memang tamatlah riwayat mangkuk pusing ni..hehe.


Ikan keli ni atuk acan yg bela taww. Demi untuk menjamu para tetamu di hari Jumaat yg mulia itu..maka terkorbanlah 5-6 ekor keli nih...


Karinya kaww!


Masak Lemak Ikan masin


Ulam


Ulam lagi...


Dengan bangganya... sambal belacan ni...mama mencah yg buat. tapi tak tumbuk...blend sajorrr...hahahaha patutla tak sedapp...


Tetamu yg mula2 sekali sampai, my best buddy kat PID seMalaysia. Hehehehe...presenting Puan Zalia Hezlin. Berani dia tak dtg open house saya kalini...nnt saya block keter dia kalau dia nk dtg KL ikut jalan lama. Hahaha...

Thats Zalia aka Mummy Khaleef aka Tokey Broochbizz


Bila Zell dah sampai baru la saya tersedar...saya blom mandi weeiii. Makanya bergegas la Mama Mencah naik atas, mandi koboi.


Tetamu kedua... Hazira dan tunangannya..assistant saya di PID.


Lepastu, barulah kengkawan Babah Mencah sampai...


Masa Zell dan Khaleef sampai Mencah tgh tido...atas desakan si Zell yg mana katanya anaknya nk berkawan dgn Mencah...makanya saya pon kejutkan Mencah..Inilah hasilnya..

Masam mencuka!


Si Khaleef betul2 nk kawan dgn mencah, tp Mencah sombong tak hengat! Hehehe..bukan sombonggg... blom panas lagi....hehehe.

Esoknya plak (sabtu) Kakak Babah Mencah plak buat open house kat Gombak. Zassss..kami ke sana pulak. Eh, plan asal kami nk pegi Hosp Sg Buloh dulu, nk ziarah Nieza yg baru bersalin. Tapi dia sms bagitau dah nk discharge pukul 12 tghari. So, tak jadilah..kasi can dia berehat dulu..nanti kalau dia dah ready nk terima tetamu, kami terjah umah mak dia kat Puncak Alam. Hehehe.


Mencah kuhulu-kehilir usik semua brg atas meja, usik tv, usik bunga, panjat sana sini... little monster katakan...


Tergedik-gedik menari pulak dia....


Yg pakai serkup itam tu nenek Onah, Atuk Acan yg beruban tu..hehe. Yg kanan sekali Along (kakak babah mencah yg sulung) Yg pakai T-shirt putih tu..anak jiran Atuk Acan masa duduk kat Sg Petani. Jejak kasih kekdahnya...hehe. Mamat tu hensem, tapi nampak 'sesuatu' sikit...hehehe.


Yg ini semestinya my 2 heroes! Errr...silap, sorang hero, sorang tu monster..hehehe...


Dan ini, Mak monster (menciknya tgok muka ku yg berdiameter lebar nih!) , lil monster dgn cousin lil monster


Lusanya pulak (Ahad) Mak Zalia pulak buat open house kat Kalumpang. Zupppp...kami terjah umah Mak Zalia la pulak. Hehehe.


Anakku yg selamba buat toys kat umah orang mcm toys sendiri....



Tengok..sampai nampak spender...punyala berusaha nk naik basikal pink Kakak Sara dia...Mujurlah si kakak tu sporting banget haritu.



Sampai kembang idung! Punya la syok layan rempit...



Tengok rambut Mencah...basah kuyup! Berpeluh2 syok sendiri main sorang-sorang. Rumah Mak Zalia ni pulak memang 'kaya' dgn mainan. Basikal sajer rasanya dekat 7-8 buah! Itu baru 2 org cucu tu..hihihi...



Yang ni la favorite dia. Kalau la Barney kecik tu hidup..mau tercirit2 dibuatnya kena tekan perut dgn Mencah. Asal habis bunyi jer..dia tekan lagi...dan lagi...dan lagi...adoiiii...

Khaleef tunjuk perasaan masa kami kat sana. Tak cukup tidur. Makanya saya pon tak sempat nk snap photo Mamat Hensem Kampung Lambak sorang ni. Asik menangis jer...makanya, Mummy dia sumbat masuk boyan balik. Hehehe...

Dengan ini..tamatlah episod raya kami sekeluarga untuk minggu ke-3 syawal. Jemputan open house utk minggu terakhir Syawal dah mula masuk nih...huhuhu...makin buntal la Mama Mencah yg dah sedia buntal ni... huhuhu.

.

0 Scribbles: