Pages

Tuesday, December 16, 2008

EKSPLORASI TALI AIR

.
Jalan ni baru dibina untuk memudahkan mesin padi dan kaboota kuar masuk ke bendang. Betul2 sebelah umah Mak Tok. Sepanjang kat kampung baru2 ni, kat sinilah kami 2 beranak membasahkan ketiak. Bapak si Mencah sibuk menduga laut (mancing daaa...) Memang seronok bagi Aisyah lepas lari di sini. Tak ada moto yang lalu lalang dan mcm2 benda baru boleh dipelajari. Mcm2 haiwan ada, cuma penguin jer yang tak ada. :P



Pagi-pagi ada banyak rama2 berterbangan mengerumuni pokok2 bunga yang tumbuh meliar di kiri kanan jalan. Cantik sgt sbb rama2 ni terbang secara berkumpulan. Aisyah sangat teruja. Kita ajarkan dia sebut but-ter-fly. Yang dia dpt : feff-fy! kuar angin jer lebih. Hehehe. Cute jer bunyinya.



Nampak jer burung terbang, dia dah menjerit2 : Woooowwwwww!! bird! bird! (sambil tak henti2 tunjuk kat langit). Selagi kita tak sahut, selagi tu dia dok ulang, bird! bird! bird!




Bahagian yang warna hijau tua tu sebenarnya tali air yang dipenuhi rumput. Tapi masih boleh nampak anak-anak ikan berenang dlm tu. Terjerit-jeritlah Aisyah, pish! pish! pish!




Yang ni pulak reban ayam tok ayah. Aisyah jerit : Ayam! Ayam!
Tuuuu..dia tgh seronok main pijak2 dalam lopak selut yang belum kering. Habis belemoih croc cap ayam dia tu :P



Aisyah tgh training cara2 menggembur tanah dlm pasu bunga :P
Yg tudung hitam tu Untie A'aa, adik saya.



Ini kami!

.

0 Scribbles: