Pages

Tuesday, January 13, 2009

FEW MORE WORDS

.

Mama : Aisyah nk tido?
Aisyah : Nanak! (tak nak!)

Mama : Aisyah nk susu?
Aisyah : Nanak! (Tapi bila hulur botol kat dia, ngap jugerk!)

Mama : Aisyah nk ikut mama jalan?
Aisyah : Nanak! (Pastu bergayut kat kain mama dia, takmo lepas)

Mama : Aisyah nak baby?
Aisyah : Nanak! (sambil geleng paler!)

******************

Whenever she saw anything (animal) furry on TV, she said : Cat!

She can copy (and pronounce) and recognise some simple words and images on her favourite TV shows like : Gajah, hujan, sleepybird, pato, ellie, pooh, jojo etc.

When i said (from katun little einstein) : Tali pinggang keselamatannnnn.... dah diiii....
Aisyah will shout : pashangggg!

She can follow Nenek berzikir dengan bahasa yang tah hape-hape. Tapi kalau dengar betul2, perkataan yg paling hujung yg dia sebut mesti sama suku kata dgn lagu yg sebenar. And of cos, tak sah la dia bersenandung kalau tak menggedik menari!

Bila dia main sorang-sorang, mulut dia bising mcm murai, menyanyi mcm2 lagu (bahasa apa pon tataw!) tapi rentaknya betul.

Twinkle-twinkle little star (sambil membuka tutup jari2 tgn dia as 'star' sign)

Lagu Nabila (sinetron indon) : Di waktu susah..ingatlah pada Allah
When she sing, sounded like this : Shee...shuushaaahh... aa aa aaa ... Awwah!

Jitt...emmuttt... alekkepe... atashhh! (sambil mencubit tangan dia naik sampai ke lengan)

Kalau dulu, Aisyah hanya petah panggil Babah. But now, bila nampak saya balik dr kerja, dia dah menerpa ke pintu dan menjerit : Mamaaaa!

Dan kalau nampak atuk kat luar pon dia dh boleh panggil : Atukkk!
Oh! sungguh nk menangis rasanya.

Kalau Nenek tanya : Babah mana?
Aisyah : Babah keje!

Dia dah boleh disuruh.

Aisyah pegi ambik diaper baru, mama tukar diaper...dah basah ni...
Dia akan meluru laju ambil diaper baru dan hulurkan kat mama.

Aisyah, tutup sliding door tu, nanti itam (kucing) masuk.
Dia akan berlari ke sliding door dan tolak sampai rapat.

Aisyah bukak TV...
Yang nilah favourite dia... pastu, Atun! hahahaha....


Kalau dia bergurau dengan Babah, lagilah mcm2 perkataan disebutnya: Nanakkkk! Geliiiii (Babah suka geletek dia), Babah..... tolonnngggg..... akitttt.....

Kids at her age are really like sponge! (bkn spongebob squarepants ok...)

We are so grateful for having a chance to experience all this. Syukur Alhamdulillah, Allah memberi kami kesempatan dan peluang melihat anak membesar depan mata dan bersama-sama menikmati saat-saat manis ini. Saya berdoa agar kami diberi kesempatan untuk melihat anak-anak kami yg seterusnya membesar dan meneroka dunia seperti kakaknya Aisyah. InsyaAllah.









0 Scribbles: