Pages

Friday, May 8, 2009

SHORT CONVERSATION WITH MY EX-BOSS


.

Tengah2 sedap layan nasik lemak sat tadi, tiba2 my ex-boss kat CCM; Sebastian buzz me. He always like this - buzzing me during odd hours [well, pukul 8 pagi is considered odd for a Superior Manager like him - other managers usually will only be in the office by 10 am rite?]

And sometimes, he buzz me on ym using his handphone while waiting for his flight back from SG to KL. And then he will complaint that i took so much time to reply to his message. Funny la you boss. U pakai henfon, memang la lagging giler. Dia kata aku lambat reply sbb sibuk mengarang ayat panjang2. Hahaha...

He was the first ever Chinese man that i adored so much. I know him 7 years back when i first entered working life, right after graduated from UKM in 2002. I was attached to marketing department [not under his division] for a 6 months contract with a very ciput salary - rm 600 shj hokkay! When my contract expired, Sebastian made an offer for me to join his division. The fighting drama started when my current lady boss accused him trying to snatch me from her. Kecoh la sekejap. Sebabnya, my lady boss dah bagi greenlight utk sambung contract, tapi Sebastian said that it was a waste of time buat clerical job dgn gaji rm600! So, dia bagi jalan kat aku... if they dont want to release you...u quit first then apply again. I will interview you... suka-suka hati dia jerk kan...

When my lady boss left CCM to join Wyeth Singapore, Sebastian quickly 'mencilok' saya utk masuk division dia dan membodek HR utk menaikkan salary saya yg sgt lah hazab time tu. Itu yang membuatkan saya sungguh terharu. He really fights for me sampailah saat aku nk benti keje dari CCM. He was so 'kancheong' and worried about my career when leaving CCM. He calls other pharmaceuticals company [his friends], asking whether there's any vacancy for me as though he wants me to be in 'safe hands'. I lied to him that i've already got other job, padehalnya aku benti keje dgn tgn kosong! keh keh keh...

Working under his supervision sgt lah heaven hokkay! Pukul 5 ptg, dia dah halau aku balik. Things that can be settled tomorrow - do it tomorrow. Company didn't pay you any OT allowance. So, go home! Wallawey, syiok kan?

Dan Sebastian sgtlah punctual dan komited dgn kerja. He is a pharmacist by the way. So, dgn kelulusan dan 'kekomitedan' dia tu... he performs remarkably everywhere he goes! Dan sangat kaya jugak huhu...

Dan sampai sekarang, we still keep in touch. Despite his super tight schedule, saya sungguh terharu dgn kesudian dia utk masih mengambil berat tentang bekas assistant dia yg hampeh ini. Hahaha...


stan010573: how are you, raihan? how's your baby?
raihan790: im fine
raihan790: baby ok
stan010573: are you still with MeadJohnson?
raihan790: did i tell u..im now preggy second baby
raihan790: not anymore
stan010573: wow! rajin-nya
raihan790: hahaha
raihan790: what to do....
raihan790: sudah kawin marr..kenalah buat anak banyak-banyak
raihan790: how's nicholas? (his only son)
raihan790: and sophia? (his wife)
stan010573: Nic OK - 7 years old already. Sophia is fine
raihan790: wahh...7 oredi
raihan790: time to make new baby!
raihan790: hahaha
raihan790: where do u work now boss?
stan010573: 1 is enough - since so much travelling. In fact feel bad for not spending enough time at home. But what to do? need to earn living , mah
raihan790: ya lorrr....
raihan790: true also
stan010573: I'm the regional sales manager for Abbott Vascular, selling heart stents. I cover SG, Vietnam, Indo & Philippines. Though I'm based in M'sia - nothing to do with M'sia biz
raihan790: ok..
raihan790: then u maybe know swee chin
raihan790: my ex manager from MJ
raihan790: she used to handle sustagen at MJ
stan010573: Got to go now. Take care and send my regards to your family
raihan790: ok
raihan790: u also take care
raihan790: bye

Ada sikit point yang saya nk ajak ibuk-ibuk semua renung-renungkan di hari Jemahat yg molia ini.

ONE is enough. Bagi my ex-boss yang jaga regional market dan sudah pastinya dengan 'fulus mania' yang byk gilerrr... ONE is enough. Kadang2 saya terpikir, kesian Nic, mak bapak kaya...tapi dia anak tunggal. Takde adik-badik lain melainkan kawan2 kat school. [tapi yg bestnya, nnt mak pak dia mati tak yah gaduh2 nk rebut reta pusaka mcm kebanyakan org kita yang sanggup bermatia-matian nk berebut reta pusaka yg tak seberapa!] Masa kat CCM lagi, kami selalu 'basuh' dia. Harta banyak2 nk buat apa...kesian Nic nk handle sorang2. Let him share lah. Alasan dia...

[Bunyi nyer sedikit racist, but please be open minded - after all its quite true]
I cina larr...bukan Melayu or Bumis like u olls. Expenses utk belajar sgt mahal tau. By the time Nic masuk universiti [oversea lah kan] mesti fees lagi mahal. Kalau malays boleh jugak dpt scholarship or sponsorship. Chinese kena bayar sendiri marr...

So, i kumpul harta banyak2...lepastu bagi the best education kat Nic. Challenge nk besarkan anak sekarang sgt hebat woo. I mau quality daripada quantity.

Betul jugak, mentaliti kita masing2 berbeza. Bagi kebanyakan kita, harta dunia dicari sekadarnya - sebagai bekalan menjalani kehidupan seharian. Bukan utk dikejar habis-habisan. Lain orang, lainlah tujuan hidup depa kan. Padehalnya, aku rasa dengan gaji depa laki bini, 5 org anak pon depa boleh bagi lebih dari cukup.

Lastly, tengok betapa komitednya mamat ni keje. Tak nyempat2 nk jawab soalan aku pasal Swee Chin tu. Mcm nilah attitude dia dari mula aku kenal dia. Work is work. Mana yg kena setel sekarang, dia buat sekarang. Mana2 yang tak penting dia tolak tepi. Tak mcm aku.... selagi tak berasap montot, tak sudah2 la aku berborak dan berchatting dan 'membrowse' internet. patutla aku tak kaya-kaya mcm dia!

Happy Friday olls!




0 Scribbles: