Pages

Friday, May 15, 2009

2ND VISIT TO PAED

.
Baru balik dari Klinik Kanak-kanak Tan.

Selalunya kami bawak Aisyah jumpa doc panel kompeni Pakcik Sepol jer. Dia jarang sakit yg serius. Tapi mlm ni, kami bawak jumpa Dr Tan - the only paed kat Rawang. Ni visit kali kedua. Dulu masa Aisyah demam tak kebah2, dah penah bawak sekali. Memang ubat dia mujarab banding klinik2 lain punya. Ramai giler patient! [mesti masyuk kan doc tu, takde persaigan langsung]

Malas nk taip panjang2. Ringkasannya :
  • Ada jangkitan usus - which explains why she keeps on kena diarrhea. Baik seminggu, lepas 2,3 minggu kena balik.
  • Lactose in FM memburukkan lagi keadaan. Masalahnya, Kak Esah takmau minum cecair lain selain SUSU. Dan susu tersebut mestilah vanilla flavour. Dah buat cair giler susu dia, still...after 5-10 minutes dia akan cirit. Purata sehari 4-5 kali.
  • Hygienic issue - kebersihan tgn masa nk prepare susu, kebersihan botol dan puting, air kena betul2 masak, source of water etc. Camana nk explain kat Nenek Onah ekk... i tak suka dia letak botol susu yg dah dibasuh kat bibir sinki sampai kering, sedangkan i dah sediakan drying rack utk botol [anyway, i dh berbuih ckp kat dia...jgn basuh botol aisyah. Saya akan basuh sendiri bila balik keje. Tapi dia nk basuh juga, dan saya sungguh tak puas hati melihat hasil pembasuhan dia]

SOLUTION nya,
  • Ubat minum - Alhamdulillah, tadi berjaya disuap dgn jayanya oleh Pakcik Sepol tanpa perlu meronta-ronta mcm selalu. Magic!


  • Pediasure atau Isomil Plus. Both ada FOS, Probiotik dan Lactose Free. Mujur klinik tu bagi sampel 3 sachets Pediasure [vanilla flav. yeayyy!]. Sangat lazat rasanya, Kak Esah minum dengan jayanya. Kita tengok result nanti...adakah cirit lagi? Kalau dh tak cirit, esok i kena pegi carik stok Pediasure lorrr [kopak lagi...]


0 Scribbles: