Pages

Thursday, June 4, 2009

MEMASAK

.
2 mingguni Nenek Onah takder. So, makan tak tanggung tapi berak still cangkung. Hehehe... So, sapa masak? Helloooo... aper ingat MR hazab sgt kewwrrr.... i masak okeh!

So far, start hari Isnin sampai semalam WITHOUT FAIL i 'main masak-masak' okeh. Apa i masak? ni dia... menu asal-boleh-hantam-kromo-sukati-perut-diri-sendiri. Freezer tu penuh! Misi aku nk habiskan semua stok2 ayam, udang, sotong, daging tu by end of this week. Tapi kan yang paling cepat habis adalah TELUR. Standard la kannn...

Isnin :
B/Fast : Tak buat sbb kalut nk hantar Mencah pi skul. Lagipun SIL aku ada bertenggek kat umah tu. Kose aku nk masak2 tgh2 kalut mcm tu.
Dinner : Nasik putih + sotong kicap goreng berempah + kacang panjang goreng bercili + telur dadar
Puji-pujian ke atas diri sendiri : Sangat sedap, tapi aku mkn rasa mcm nk tercekik sbb semua lauk kering, takde berkuah.

Selasa :
B/Fast : Bread and butter
Dinner : Nasik goreng tak berapa pedas [buat utk mencah alas perut, kan mlm tu kami mkn kat SR]
Puji-pujian ke atas diri sendiri : Sedap jugak! Mencah pon mkn banyaakk...

Rabu :
B/Fast : Maggi kari - makin botakla laki aku...
Dinner : Nasik putih + sup ayam + ayam goreng + sayur brokoli dan bunga kobis
Puji-pujian ke atas diri sendiri : Sedap la weiii.... kagum kat diri sendiri wehh...buat 3 jenis lauk tu!

Khamis [yakni hari ini]:
B/Fast : Dengan gigihnya, aku bgn awal pagi buat bihun goreng yg sgt sedap [ dah puji siap2 dah...]

Gambar? Malu la MR nk snappy-snappy... Atuk Acan ada tercongok kat kusi rotan depan meja mkn tu weeiii... Kang dia ingat menantu dia ni dah tebiat sgt2 dah..

Apa MR nk masak utk dinner mlm ni ekk? Sila bagi cadangan yang relevan boleh? Sardin ada setin - tapi i rasa mcm nk simpan utk buat sandwich esok pagi. Dlm freezer takde ikan, hazabb la sgt aku nk singgah NSK ptg ni semata-mata nk cari ikan plak kan... dengan nk mengheret si Mencah lagi ha... tapi kalau dpt ikan sardin fresh, buat goreng bersambal sedap gak kan? Tengoklah camana nanti...

Sabtu ni MR nk buat nasik lemak boleh? Rasa mcm nk lawan nasik lemak si Oli 2 beradik tu.. siap ada kepak ayam lagi! Tapi tak acila..pakai 2 chef. I buat sorang2 tau.... Mencah? tolong bagi mak dia naik darah ada laa.....





0 Scribbles: