Pages

Thursday, September 3, 2009

MARI MASAK BIHUN GORENG


.
Macam tak percaya, ada orang teringin nk masak bihun goreng hantam kromo style MR. [tiba2 terasa diri mcm selebriti, boleh?]

So, tak baik menghampakan org di bulan Ramadhan yang mulia ini kannn... so, inilah dia bahan-bahan dan cara-cara 'mengerjakan' bihun goreng ala MR.

BAHAN TUMIS :
Cili kering - kisar.
Bawang merah - kisar.
Bawang putih - kisar.
Cube pati ikan bilis Knorr - kalau buat sebungkus, bubuh seketul.
Sos tiram
Kicap - i pakai kicap manis kipas udang
Sos Cili - i pakai brand Life


BAHAN-BAHAN LAIN:
Fish ball - kalau anak anda suka fishball mcm Mencah
2 bijik Telur dadar yang dipotong2
2-3 bijik Telur hidup [apekah?]
Tauhu - goreng dulu dan dipotong2
Ayam/ Udang/ Daging - sukahati lorr...
Sayur Sawi
Garam
Gula
Sebungkus Bihun Cap Bintang

BAHAN HIASAN SUPAYA SEDAP MATA MEMANDANG:
Daun bawang
Cili hidup
Bawang goreng - beli yg readymade kat kedai lagi senang


CARA MENGERJAKANNYA:
1. Rendam Bihun sekurang-kurangnya 1 jam
2. Tumis bahan dlm kuali sampai cili masak dan garing, lepastu masukkan segala mak nenek fishball, ayam/daging/ udang, sayur. Masukkan jugak sos tiram, kicap, cube ikan bilis dan lain-lain. Batang sawi yg keras pon masukkan masani. Pecahkan jugak telur hidup [apekah?] ke dlm kuali dan kacau telur tu supaya masak.
3. Bila lauk dan telur yang dipecahkan tadi dah masak, baru masukkan bihun dan sayur.
4. Bila bihun dah 90% masak, masukkan telur dadar dan tauhu yang dah dipotong-potong tadi.
5. Modify la sukatan garam dan gula ikut selera masing-masing
6. Taburkan bawang goreng, cili hidup dan daun bawang
yang dah dipotong keatas bihun semasa menghidang.


Perasan tak, kenapa saya tulis Bihun Cap Bintang? Sebab saya dah cuba bihun cap lain... tak syoklah! Selalu bihun jadi lembik dan putus-putus. Bihun Cap bintang ni i suka sebab urat dia halus. Mak saya guna Cap Bintang, Nenek Onah pon pakai cap bintang, soooo... saya pon dah terbiasa dgn cap bintang. Hehehe...

Gambar arkib






0 Scribbles: