Pages

Monday, February 1, 2010

DDMR : BUTTERCREAM ICING

.

Resepi ambil di myresepi.com.
Linknya sudah hilang.
 Tapi bahan2nya masih tersemat diingatanku.
Macam2 jenis buttercream boleh jumpa kat internet.
Tapi, selaku pompuan buta baking yang berpijak dibumi nyata,
lebih afdal ambik yang paling simple dan sikit bahan.

250g butter
150g shortening
250g gula icing
2 sudu besar fresh milk.
[pukul semua sampai pitam]

Yer, Makcik sedar...
Hasilnya sgt huduh.



Tapiii....... bila melihat gambar dibawah ini,
Makcik rasa sgt terharu.
Nasib baiklah aku ada anak kannn...
Ada jugak orang yang nak puji decoration parkinson akuni.


Kata Mencah,
Mamaaaa.... 
kek ini adalah yang paling cantik yang pernah saya lihat 
di seluruh dunia dan di seluruh cozyland....!!

Kata bibik,
Lumayan kak.... sudah bisa buka kedai,
bisa jualan....
[berani kata tak lumayan, aku bagi notis 2 jam karang!]

Kata Pakcik,
Wangi.... cantik....
Nanti abg jual kat opis!
[perli ka bang?]

Bawak pi umah Nenek Onah,
Lagi berbakul-bakul pujian malampau diperolehi.
-pujian terpaksa dirahsiakan demi menjaga hati peniaga2 bakery-


Tak sia-sia bersengkang mata tengah2 malam buta.


Hadirin dan hadirat sekalian,
give Makcik Rehan a round of applause!!






14 Scribbles:

Some1...somewhere...somehow... said...

pergh! pergh! dan pergh!!!
siap beli piping bag n nozzle tip!

abih la An..
lepas ni sure ipar duai mintak ko buat kek utk bday depa!
pastu rekues design pelik2..muakakaka

izzahazfar said...

cantik tulisan aisyah tu...sgt kreatif!

tini said...

mr, bkn takat aku yg nganga, umar pun sibuk jengah2 dr blakang.. tunjuk2 kat gmbr aisyah & kek "kakak .. kek!" aku rasa dlm hati dia kata, mama dia buat kek untuk dia, pasal apa ibu x penah wat kek cantik cam tu untuk aku?

MAKCIK REHAN said...

Mekaseyyyyy! kembang montot aiiii

AISYAH HANI said...

tepukan gemuruh untuk makcik rehan... prap! prap! prap!!! peh ni tak yah susah2 nak beli kek beday.

zealvia said...

namoak sedar ni mr...meh se slice...

zealvia said...

alahai ni lah akibatnya post komen tanpa baca...

* nampak sedap ni*

pembetulan..hehehehehe

ezey said...

aku adalah kagum ngan ko...sbb aku mmg buta baking.....

Anonymous said...

cantik tertarik menarik cake mu itewww... terasa kecil diri ku ini... hehe

Anonymous said...

waa kak bagusnyer.. yang tak tahan, krim dia tuh.. memang hikmah ciluk la resepi akk nih.. kat sini kek kena wat sendiri.. lepas ni bleh la wat kek krim.. tapi memang ternganga la nengok akk buat.. first time tuh, dah menjadi bagai.. tahniah2..

p/s bleh buat berday suami, or anniversary nanti..hehe

adha said...

perghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Nadiah Sidek said...

*clap, clap, clap*

mana ada hodoh..cantik apa..simple je. nadiah lagi tak reti nak decorate cake..hehe..

ayu said...

nmpk sgtttt sedappppp. urgh teringin nak makan kek dibautnye.;(

isra said...

Wah! han.. serius ko buat ni???hahahha...cantik la tuh!! bravo!