Pages

Thursday, May 8, 2008

Down lagi...


My bro called just now. Mula2 nice jer bunyi... pastu dia start ala2 sound I sebab marah kenapa tak ambik cuti nk antar my youngest sis pegi daftar matrix. Nampak tak... dia boleh selamba questioned me padehal dia sendirik ada keta lagi besar dr mine! Dan dia takder anak kecik yg leceh nk bawak kemana-mana...

Ini bukan masalah sapa nk hantar my sis. Itu perkara kecik jer... mmg I dr dulu dah pesan kat mak, kalau adik dpt mana2..dan takde sapa nk hantar...bagitau jer...I boleh amik cuti. I have been discussing with my youngest sis about this and we sort of agreed that my eldest bro will send her sebab kebetulan my bro tgh cuti lama (he works in Sabah and balik sebab nk visit wife dia bersalin). His wife scheduled to deliver by early May. But, sampai sekarang belum bersalin lagi. I pon silap jugak...hampir terlupa pasal org nk bersalin ni bukan boleh pilih2 tarikh. So, ptg tadi he told my sis that he cant make it...Fine lah kan...kesian gak kat wife dia...

Yang I bengang...my bro yg satu nilah... macamlah selamani dia ambik tau sgt pasal family kat kampung tu! All these while, I ni yg hempas pulas tolong my sis apply sana sini taww! Dia jer yg tak tau. Suddenly, when this things happened, pandai2 jer nk ambik kredit..konon2 he is the one yg really care about family kat kampung. Tetiba jer call I dan terus tinggi2 kan suara. Nasib baik masa tu I ada kat hall and my in laws are around. Kalau tidak...mau kena tengking jugak budak kurang ajar sorang ni...

Dah la hantar sms mcm dia yg abang I. At first he sms me like this : Nanti kalau free telefon balik...

I Balas : Kredit tadak. Ni pon pakai sms bonus (Im telling the truth okay)

Lepas maghrib he called me and the above incident happened.

So, I've decided to take emergency leave on Monday. This Saturday, Im going back with Aisyah. Tengoklah kalau my sis yg kat KLIA tu boleh amik cuti last minute, then she can accompany us.

En Somi?? Tak payah tanyalah...buat sakit hati saja. Family saya...bukan family dia. Dia nk pegi memancing (again...) kat Klang weekend nih. Pegi pagi sabtu...ptg Ahad baru balik. Bersukaria atas nama hobi.... lantaklah apa nk jadi pada bini dia nih. Anak?? Owhh..anak tak aper...kalau bini dia buat hal ker..aper ker... mak bapak dia kan ada. He can rely 100% on her parents. Hidup dia kan dilingkungi comfort zone...parents, siblings and friends semua stay around here. Ada bini ni sekadar ada jer...

I've told him about this. And said, takpelah saya balik sorang...Abg kan keja. Actually I wanted to say this, takpelah saya balik sendiri...ni kan masalah family saya. Abg kan sibuk dgn hobi abg tu...kawan2 abg tu...vendor abg tu...

Menyampah (kasarnya perkataan ni) saya tengok gelagat En Somi yg berlakon mengira-ngira tarikh... kononnya nk semak jadual harian dia lah tu...nk tgok whether he's available or not...see whether he can ikut I balik kampung atau tak... Sebab tu I malas nk cakap banyak..diam jer. Dalam hati, lantak awak lah bang....

En. Somi saya bukan mcm somi org lain...kalau saya cakap tak apalah...saya handle sendiri. Hah! memang dia tak akan ambik tau. Walaupon somi yg waras biasanya akan paham bini diorang tu sebenarnya berkias. Tak percaya?? Tengoklah nanti.... dia akan biarkan saya balik kampung 2 beranak dan dia dengan tanpa rasa bersalah akan pergi memancing (atas nama hobi kan...) Sebelum pergi tu dia akan buat aksi2 manis untuk menunjukkan yang dia sebenarnya care or sayang kat bini dia nih. Tukarkan diapers anak....buatkan susu utk anak... kemas katil... pastu check kondisi keter to make sure everything ok..and so on...
Mender2 macam ni dah selalu sgt saya lalui... dah masak dah. Demi anak...demi mak bapak... saya telan ajerlah....


Kalau Mencah baca (maybe in 10 years time) apa yang mama tulis ni....just remember..Mama saaayang sgt kat Mencah. And Babah also....



0 Scribbles: