Pages

Wednesday, November 5, 2008

MY LITTLE MONSTER YANG TERLAMPAU


Last 2 weeks kan, masa pegi open house umah kawan lama kat KL, Mencah membuas secara melampau. Sangat melampau.

Tuan umah tu baru pindah umah. Baru gak la kawin, blom ada baby. So, tuan umah dan adik2 tuan umah sgt teruja jumpa Mencah yang konon-kononnya sgt comel dan mesra perdana. Yerlah, dia skang kan pandai mingle around kekdahnya...very the gedik santai kan... diorang blom tahu Mencah punya tanduk....

Blom sampai 10 minit kami dok dlm umah (bontot I yg lebau ni pon blom sempat panas okeh!) tetiba 'pannnggggg!!'

Boleh agakla kan? Satu objek kaca telah terkorban. Orang punyala kecoh sbb risau nnt dia terpijak kaca seramik tu kan... dia boleh terkinja-kinja menggedik kat situ!

Ohh anakku...

Malu Omak dan Bapak nakkkk.... souvenir kawin tuan umah sudah pecah!
(harap2 itu bukan the last piece!)

Apo nk kata, makanya kuarlah skrip back-up si emak ni kan : maaf, sgt2 maaf, anak kami memang jahat, memang buas, memang jakun, memang peghak, memang itu, memang ini, segala-gala memang kuar...... Tuan umah of cos buat muka sporting kan. (dlm hati sapa yg tau kannn)

Kat umah tu ada 2 nieces tuan umah umo 4 tahun dan 2 tahun. Dedua gigirl. Mula2 adik tuan umah (yg tak jemu2 melayan Mencah sampai budak monster ni naik lemak) dok kata, anak buah saya yg sorang ni pon tersgt buas kak.... biasalah kak...budak2....

Dalam hati saya kata : ok, kita tengok...

Saya sgt lega bila dorang bawak Mencah turun bawah main kat playground sbb senang saya nk bergossip dgn tuan umah! hahaha.. eh, dan at least dia tak punggah brg dlm rumah kan. Tak senang duduk adik-adik tuan umah melayan Mencah kat playground. Paling dahsyat bila dia duduk bertenggek kat bahagian tinggi papan gelongsor. Tapi dia tak nak menggelongsor. Dia nk melompat turun ke tanah! Punyalah tinggi wehh...

Kami yg menonton dari balkoni atas (balkoni umah dia betul2 mengadap playground) terpekik terlolong kecut perut tgok dia nk melompat. Dia dgn selamba nya buat muker selenger mcm takde apa2 berlaku.

Di akhir kunjugan kami...seisi rumah tuan umah sebulat suara mengatakan : Betulla kak.... Mencah ni mmg buas betul. Kalau saya jaga dia, boleh kurus saya kak. Kat playground tadi, basah ketiak saya nk kejar dia!

Ha...tau ponn...kan akak dah bilang tadi...

Umah kawan lagi satu (last weekend punya cerita), si Mencah main miniature souvenir tuan umah kat atas rak TV. Rak TV tu plak rendah paras pinggang dia jer. Mcm disediakan khas utk dia plak kan...

Bak kata Babah mencah, anak kami ni memang peghak...

Makanya, dia hangkut semua miniature tu ke lantai, main susun-susun tinggi-tinggi... kita hambik simpan, dia hambik balik. Kita pegang dia, dia meronta-ronta suh lepas. Bila terlepas, dia pecut lari laju2 dannnn.... kecepekkkk!!

Dia jatuh tersembam. Budak ni nak nangis sorry ler. Mak nya yg nk menangis wehh!

Sebab apa? Dia jatuh tersembam sambil tersepak secawan penuh air ribena atas lantai. Tuan umah dah la tgh preggy, kelam kabut dia mencarik kain lap sambil cuba menyedapkan hati tetamu (dan hati dia sendiri kut) 'takper..takper..budak2 memang mcm tu....'

Ya ampunnn... skrip 'memang' di atas diulang suara sekali lagi....

Last2..kena libas sedas dgn Babah dia. Apa nk heran, saya kan monster kecik....ingat sakit ker libas mcm tu? saya main lagi. lari lagi. Bukan dia serik pon. Melainkan, kami mintak diri, hangkut dia balik!

Ada anak sapa2 berani 'celen' ini budak?

Nota : peghak = terlampau jakun. Hehehe...
.


0 Scribbles: