Pages

Friday, January 2, 2009

GLOOMY FRIDAY


.

Salam Jumaat,

Malas tahap maksima nk dtg kerja. Yelah, mingguni kan byk cuti. Pagi-pagi lagi my asst plak dah sms, shes' taking MC today. Adoiyai... keboringanlah saya nampaknya di opis sorang2. Ingatkan nk ngamik half day harini coz hubby (ohh, my other half sudah balik mlm tadi :P) ajak pegi merentas desa carik quotation untuk kitchen cabinet. Tengoklah camana nnt, kalau tak sempat maybe esok jerla kami survey. Cuaca pon nampak mendung jer nih.

Tak abih2 saya meroyan pasal 'umah' kan? Muahahaha.... layan jerk la weh. Kasik can la saya konon-konon nk ber 'casa impian'. Eh, boleh tak kalau kami nk offerkan umah sempit kami tu nanti utk digodek oleh Pakcik Eric Leong ekk? Hehehe..kompom save bajet kan?

Sebut pasal kitchen cabinet (KC) kan, kami tak berangan pon nk buat design memahal ala2 stylo mylo gitukan. Nak buat hok simple dimple jer. Alah, bukan I ni pemasak tegar sgt pon. Yang penting, hood dan hob jer. Sebabnya umah kan kocik dan berkuap gitukan. Kalu suction hoodnya lemah, abis la menggelinyar satu dapo kena minyak kan. Tang api dapo lak, kenalah ngambik yang api nya marak menyala gitu - Asian Cooking kekdahnya kan. Pastu biar yg easy maintenance - saya kan 'rajin' bab2 nk mengemas-ngemas ni. Hehehe...

Saya mau tanya para ibuk2 (dan bapak2) sekalian, material yg camno yg MURAH (hehe..) dan tahan lasak gitu untuk buat KC nih? Dalam paler otak saya kan, terbayang nk buat gini2 jer tau..


Hok biasa-biasa L-shape cenggini, tapi table top tu nk buat dgn simen jerk. Biar kekas kekung, dan senang nk tumbul sambal belacan! (dan murah sikit kot! *LOL*) Ni hok dlm gambarni tatau material apa cabinet tu, tapi saya tamau la memahal kayu nyatuh, meranti, cengal apa segala. Hok plywood yang berkualiti pon ok dohh... tamaula plywood yg jenis laminate tu kan... kang tak sampai seminggu abih kena kopek dgn si Mencah! Ape ker org panggil material dia...ABS ke hapa kan?

ABS = Asbestos ker? sapa tau sila jawab...


Ha... hok design cam gini pon ok doh. But again, material kayu kayan tu sure mahal kan. Table top tu yg mcm dlm gambar tu, kalau sesapa yang tak tau (i pon baru tau...hehe) adalah sgt mahal okeh! ala2 batu mar-mar gitu. Haritu i buat2 tak malu tanya kat satu contractor nilah kan. Eeeii... nyesal tanya, kan dah malu!



Hok gini kut...yg jenis ABS ker PVC tah. Eiii..berkayu-kayan kat dinding camtu, harus melekit-lekit kena minyak kan.

.

0 Scribbles: