Pages

Tuesday, July 21, 2009

TRAGEDI MALAM ISNIN


.
Ahad malam Isnin - kami laki-bini benar2 diuji. Aisyah demam panas. Panas macam api! Jeram air asam jawa pon tak jalan. Ubat jgn harap nk makan. MR dah gelabah giler tengok anak kejap2 menggeletar, kejap2 muntah.

Pukul 12 tgh mlm, dokong bawak pegi klinik. Pertama kali sejak dilahirkan, Aisyah terpaksa di bawak ke klinik tgh2 mlm buta. Baru kuar dari rumah, dia muntah selambak lagi! Habis baju dan tudung mama kena muntah. Bukak baju dia, balut badan dengan towel, terus masuk keter dan bergegas ke klinik.

Sepanjang perjalanan 10 minit nk ke klinik, Aisyah melepek jer atas riba. MR dah panik giler. Sambil riba dia, sambil dok ajak2 dia borak. Dia memang tak larat nk becakap tapi still bagi respond. Suruh tepuk mama, dia tepuk. Suruh bukak mata, dia bukak. Suspen giler!

Sampai klinik, mujur takde org. Doktor terus suruh baring dan masukkan ubat montot. Melalak tak hengat budakni. Malam tu, kami memang tak tidur lena. Tah berapa kali dia muntah. Rasanya baju dia kena tukar sampai 5-6 kali. Pukul 5 pagi, badan dia panas balik. PS bubuh ubat bontot sekali lagi. Sudahnya, kami kesiangan pagitu. [Mujur kami memang cuti - nak pi survey hospital bersalin]. Ingatkan nk bertolak awal pagi [kalau setel awal, kononnya kami nk mengelat pi tgok wayang :P] Tapi semua plan kantoi. Pagi tu badan Aisyah still panas. Pujuk jugak bagi mkn ubat dlm susu. Dan pagi tu ada beberapa siri muntah lagi [tension woo... habis satu umah]

Gedebuk-gedebak, setelkan itu-ini, dekat pukul 12 tgh baru kami gerak ke rumah Nenek Onah [nak tinggalkan dia kat nenek]. Kami end-up packing brg 3 beranak dan bermalam kat umah nenek mlm tadi. Sebab PS tanak ambik risiko tinggalkan Mencah yg tgh demam panas kat nursery - risau kalau apa2 jadi. Lagipon, Nenek Onah memang terer bab menjaga budak demam. Mencah kalau dgn nenek mesti dapat mkn ubat dgn jayanya. Kalau dgn Mama dan Babah dia buat peel manja menjadi-jadi.

Pukul 1 lebih, kami bertolak ke Hospital Selayang seperti yang dirancang. Mencah masatu tgh dikepit oleh nenek - mkn ubat. Dalam dok melalak-lalak tu... masuk jugak ubat dlm mulut dia. Tapi bila kami balik ptg tu, badan dia dah panas balik. Mak oiii risaunya... demam kalini dahsyat betul. Lagi sekali bagi mkn ubat, tapi menjelang tgh mlm badan dia panas lagi. Malam tadi PS terpaksa bubuh ubat bontot lagi kat dia [dah 3 dos Paracetamol 250mg masuk kat bontot dia]. Panas badan dia surut sekejap jer, lepas 2-3 jam akan panas balik. Tempek cool fever pon tak jalan sgt. Pagini dia nampak OK sikit. Masa MR nk pi keje tadi, nenek tgh kepit dia bagi mkn ubat lagi. Takde la menangis meraung mcm dengan Mama. Haihhh....

Nenek tak bagi hantar ke nursery sepanjang mingguni. Dia nk jaga. Saya sedikit lega tapi still rasa bersalah. Kesian nenek, dah lah dia tgh puasa sunat. Nak jaga cucu yang demam lagi. Tapi kata nenek, kalau time Mama tak ada - budak ni sgt behave. Takde la merengek manja bukan main. Nampak jer kelibat mama, mulalah datang angin manja 300 peratus!

Ada kebarangkalian kami berkampung di Kg Melayu Batu 16 sepanjang mingguni sampai Mencah betul2 sihat. Petangni PS nak ambik ubat kat Klinik Tan [Paed] sbb ubat Klinik Ng yg kami ambik mlm tu mcm tak berapa berkesan. Ikhtiar saja lorrr... mana tau kalau Mencah lebih serasi dgn ubat Klinik Tan kan...

Sekian dulu laporan kes anak demam. Kisah survey hospital akan menyusul dlm entry akan datang [tu pon kalau sempat. I bz lorr pagini sebab assistant i dah dpt keje lain. Kami tgh sibuk buat sessi download dan serah tugas kat PC2 PID yg hazab nih]

Daaaa!






0 Scribbles: