Pages

Monday, November 30, 2009

RAYA KEDUA : MAKAN TENGAHARI PADA PUKUL 5 PETANG


Sepatutnya nak balik menempek umah Nenek Onah lagi. So, tak yah la masak kan. Stok dlm fridge pon takde mende sangat. Pagitu tanya PS, nak balik umah mak tak? Tak kata dia. So, breakfast tu kami buat roti jala, cicah dgn rendang daging.

Dah kenyang buntang, kol 12, check-in lagi sekali [sambung tido :P]. Bangun tido kol 2.30 ptg, tanya PS lagi, nak balik umah mak tak? Tak kata dia.

Wallaweyy... perut sudah lapar. Mandi, solat dan terus terjun dapur. Selongkar tengok apa yang boleh disesah! Kalau dah tak pi umah Nenek, makanya terpaksa jugakla masak kan.

Oppsss... sebelum ada fitnah melanda [konon] mai nk clarify siap2. Makcik bukan hadap sangat nak makan free kat umah orang hokay. Im just being nice to my hubby's family - Hari Raya kan. Kang orang ingat, PS kena control dgn bini gumuk dia sampai tak datang ziarah umah keluarga di hari raya. Dahla umah kami dekat-dekat kan. [Anyway, semalam raya pertama pon kami dah pi sana]. I remembered that my eldest SIL keep on reminding us to come again tomorrow [raya kedua]. Sebab tu Makcik tanya PS banyak2 kali, kalau dia nak ajak pi umah Mak dia, Makcik nak siapkan budak2.

So, sambung balik citer masak-masak Makcik Rehan.
Dengan bantuan 2 adik fomfuan Makcik yang ada kat umah, kami berkuntau masak mender2 di bawah. Opppsss... rendang daging tu ihsan dari Maksu masa kami bertandang ke rumah dia di Klang semalam.





Cocktails tu diberi nama sebegitu sempena Makcik terpikat kat coktails Farah Sahira masa pegi house warming umah dia 2 minggu lepas. Sedap, mudah dan lazatt.

Nasik? mestilah makan! Tak larat dah haku nak buat pengakuan kat Zalia nun. Kekekeke...

Lepas maghrib, tiba-tiba PS menerima panggilan dari rumah nenek onah.
Dikkk, ko tak datang ker?

So, lepas Isyak kami bergegas jugak balik umah Nenek Onah. Neighbour sebelah rumah buat open house. Perghhh.... pekena ayam panggang, daging panggang, kambing panggang dan segala mak nenek panggang lagilah. Makan lagi hokay!

Nasik? semestinyaaaa! Muahahahaha.





0 Scribbles: