Pages

Friday, December 11, 2009

KUNJUNGAN KE TAMAN TANJAK




As per my FB's status this pm, Yes. I went to berurut lepas balik keja ptg tadi.
Milk production merosot dgn teruk.
Lagi worse... Asyraf refused direct breastfeeding sejak 2 harini.
Dah 2 hari jugak, pumping tak mengeluarkan hasil.
Susu still ada - memang tak byk.
Makin memburukkan keadaan bila Asyraf tanak isap - takde stimulation.

Sebelum betul2 kering kontang,
Makcik ikhtiar apa yang terdaya.
Pegi 'berurut' dgn Makcik Salmah kat Tmn Tanjak KKB.
Not far from my office.

Unfortunately, ramai pulak 'patient' dia ptg td.
[padehal i dah buat appointment awal2]
So, she just 'touch n go' me here and there,
Less than 10 minutes.
Sebab ada sorang kakak tgh tunggu nk suruh urut satu badan.

She suggested to eat bla... bla... bla...
[semua yang anda-anda semua pernah cadangkan]
Cuma ada 2 benda yang baru :
Minum kopi dan air kunyit utk pekatkan susu
[dia kata susu aku cair, tak sedap, sbb tu baby takmo]

I've read somewhere about fore milk and hind milk.
[rasanya kat forum CARI]
Malas nak melawan apa dia cakap.
Susu yg cair yang keluar bila kita picit nipp** tu is fore milk [mmg cair]
Hind milk [air susu yang pekat dan mengenyangkan] akan keluar setelah 'let down' berlaku.
Let down tu apa pulak?
Iskk.. malas nak ceritalah, pi tanya Nieza atau Mieza.
Depa lagi hebat dari Makcik.

So, thats it. Tak ada rezeki nak berurut betul2 dgn dia.
Or maybe, Makcik Salmah tak master pasal urutan utk breastfeeding moms.
 
Next plan, esok nk terjah rumah Nieza.
[take note : Selangor cuti esok]
Nak try Avent Isis Uno [betoika Nieza] dia.
Confuse sekejap dgn my Spectra nih.
Perah tak kuar, pastu rasa mcm tak puas.
Tapi bila perah dgn tgn, susu meleleh agak banyak
[and sometimes memancut - excited okeh tgok susu memancut camtu]
But my hands are not that good 'gadget',
Lagi byk meleleh kuar dari masuk botol!

I'll bring my Spectra; Nieza will give it a try, while i try her Avent.
We'll see whether Avent can do wonders to my boobs! *wink-wink*
And, if my Spectra works well for Nieza
Then, nothing is wrong. Tak payah pikir nak hantar service ke hapa
[at least for the time being]

Question : Kalau hasil Avent adalah lumayan, then how?
Buy another breastpump?
Then i will have 3 of them!!
[plus the annoying Pureen]

Gajah putih kah?



Ini adalah hasil perahan pukul 8 mlm tadi
Increased from zero to 0.5 oz
Saya perlukan keajaiban untuk memperoleh 20 oz sehari
Barulah Asyraf tak perlu bergantung kpd susu lembu!

 


Zoom sikit...


Just now, pukul 11.45 mlm Makcik perah lagi sekali
Hasilnya, buntut botol pon tak cover..
[faham?]

*sigh*

Tutup cerita breastfeeding dulu.

On my way home lepas berurut,
PS called and requested for Bihun Goreng [again] for dinner.
Kawan opis dia nak dtg umah.

Fine. Bihun senang jer.
Sedap, tak tipu.
Bangga [ker?] bila PS said to his friends :
Bihun goreng - the only specialty from my wife...



Pastu makcik sambung,
Kalu masak mender lain hancurrrr....

All 3 of us laugh.
[tapi dlm hati Makcik sapa yg tau kannnn... cewah]



Mencah happy giler dapat balloon 7 bijik
PS rembat dari booth pameran kat lobby office dia.
Sat tadi nk tido pon nk hangkut belon 7 bijikni.
Makcik pujuk punya pujuk,
tak jadi bawak masuk bilik,


Tapiiiiii kena rasuah susu botol besar !



0 Scribbles: