Pages

Thursday, January 14, 2010

DDMR : VERSI KEMARUK NAK BAKING!

.

Mula-mula pi sini...  [gigih pegi lepas balik keja ptg td taww]
Jangan nk komplen gambaq bercapuk-capuk.
[snap dari dlm keter.. kan cermin depan keta Makcik bercapuk]





Balik umah terus menggodam!
Ini bahan mentah.



Ini resepi yang tokey kedai tu bagi. Tempek kat peti ais.
Sambil dok bancuh, sambil 2 minit sekali pi baca resepi.
Padehal bahan 4 jenis jer!
[pompuan buta baking mmg mcm tu]





Dah siap putar belit




Bubuh dlm paper cup
[eh, paper cup ke nama dia?]




Hasilnya...??
Melimpah ruah [rujuk gambar di bawah] kah kah kah....
Kekdahnya Makcik terlebih tuang dlm cup tu.
Patutnya half je kan Zana?
[Zana pakar muffin dan cup cakes]

Gigih Makcik cari bekas pembakar muffin ni taww
sebab takmau muffin Makcik jadi yang mcm sitisifir buat haritu.
Takmau cerita lanjut, nanti Mak buyong tu sentap.
Hangpa pi kelebek balik entry2 dia yang lepas..hihihihi.



Tah berapa kali Makcik jadi Tarzan dok jerit kat budakni.
Sibuk nak jadi assistant chef kat dapo sempit ku itu.



2nd batch barula elok sikit.
Tapi mcm terkurang sgt la pulok kann...
Bantailah weyy... kira OK la tu kann..
umo dh nak masuk 31, akhirnya berjaya jugak buat kek walaupon tak semenggah!
[Makcik penah buat kek yang lagi dasyat rupa fizikalnya dari yang ini!]





Simpan elok2 dalam bekas.
Mampuihla bibik aku kena paksa habihkan muffin tak sedap ni!



Perhatian :
Muffin ni Makcik beli hat yang readymade punya tepung okeh.
Balik umah pukul butter sama telur sajork. kekeke...
tu pon berpeluh-peluh nk nyiapkan.
Tujuannya, tak lain tak bukan...gedik nk test drive mixer cokia itu
dan mengetest fungsi 'baking' kat oven haritu.

Patutnya pakai 3 bijik teloq gred A,
Makcik bantai 4 bijik teloq gred C.
Susu tu 130g, aku mana ada penimbang...
Hantam tuang ikut suka hati....
Butter tu seketui 250g, nak pakai 130g sahaja,
lagi sekali... potong agak2 ikut suka hati


Setelah menguji kesemua fungsi oven ini,
akhirnya Makcik rasa puas hati dgn performance beliau [beliau? apekah?]

Steam lulus!
Grill lulus!
Microwave lulus!
Bake lulus!

Aku jer yang tak lulus-lulus memasak!




0 Scribbles: