Pages

Wednesday, January 27, 2010

HE'S OFICIALLY ON CD - 24 HRS

..
Benar kawan-kawan.
Asyraf kini tidak berdispo lagi. Totally, fully CDing.
Makcik ada 9 CD's [with 18 inserts] so far
dan nampaknya ia mencukupi untuk penggunaan seharian
[buat masa ini]



My Bibik at first, refused to use the CDs.
[dah menyedap guna dispo, main buang saja kan]
Last week, masa mula2 Makcik kuarkan arahan suruh stop using dispo,
dia buat tak endah. Makcik sgt hangen okeh!

Begini ceritanya...
[secara tak langsung, entry ini boleh dijadikan rujukan
buat sapa2 yg teringin nk menceburkan diri dalam bidang CD. Hehehe]

**************************************************************

Pagi tu, sebelum pergi kerja, i asked Bibik to bathe Asyraf NOW
[biasanya dia mandikan Asyraf lepas Makcik dan Pakcik dah berangkat ke opis]
While she bathe Asyraf, Makcik prepare brg2 berikut...



 -Nappy liner-

Oh ya... Makcik hanya guna satu keping insert dlm pocket CD tu.
Kalau letak 2 keping rasa mcm too thick.
[takde pulak gambar insert dalam CD ekk... jap Makcik google]


Okehh... ini gambar google.


-pic from here-

Masukkan sekeping [atau 2, up to you mommies] insert kedalam pocket CD




And then, lapiskan dgn sehelai nappy liner mcm ini...


 -pic from here-

 Kalau rasa nappy liner tu terlalu lebar,
boleh lipat dua atau potong kepada 2 bahagian.



So, when shes done with mandi,
Makcik tunjuk kat dia camana nk pakaikan CD kat Asyraf.
Makcik kata, put this layer [nappy liner] on top of the CD


So that, bila Asyraf poo poo,
[dgn bibik aku tak kata poo poo larr... tak paham lak si Kiptiyah tu karang!]
Senang sikit nk remove stools/najis dari CD ni.
Tak payah guna nappy liner ni selalu.
Kalau katakan Asyraf dah berak on that day...
[dimana biasanya dia tak akan berak dah utk haritu]
So, bila nak salin CD baru kat dia... tak yah la bubuh nappy liner dah.
Tapi ingat... jangan ko pam nappy liner ni dlm lubang jamban!
Kalau jamban aku tersumbat siap ko... aku suruh ko korek balik dlm lubang tu!
[Yes... i can be 'mean' sometime...]



When done, inilah hasilnya. Perfectly fit!


Close up sikit...

Mahapkanla napply liner yang terjojol kuar kat celah peha tu.
Kalau adjust betul2, takdela terjojol camtu.



One happy CDing baby!


Close-up lagi...

I've always prefer to put Asyraf in rompers during the day.
Senang nk peek kalau dia dah basah atau berak.

OK. So, i assumed Asyraf will be on CD for the rest of the day.
But, bila Makcik balik kerja, terus aku terpa nak check bontot Asyraf.
What?? Apsal pakai dispo lak nih?

Aku jeritla kat Bibik [yes, sometimes i do yell at her!]

Eh, Bik
Apsal Asyraf tak pakai lampin kain?
Tak kan dah habis kot!
Punyalah banyak aku beli lampin ni... apsal ko pakaikan jugak pampers?

Minah ni mula gagap..
Anu kak... enggak...
Tadinya sudah mandi, saya kira enggak perlu pakailah...
pakai yang ini [pampers] ajalah...


Eh, ko ingat aku beli lampin kain banyak2 tu nk buat apa?
Ko ingat aku beli nak simpan ker?
Aku beliiiiiii... sebab nak pakaiiiii...
Kalau setakat nk simpannnn... baik aku tak payah beliiiiii....
[Actually memang asalnya aku beli dan simpan!
sebab Aisyah tak pakai pon. hehehe...]



Kerrr... ko malas sebab takut kena basuh lampin ni?
Ada aku suruh ko basuh?
Kan aku dah bagitau BANYAK kali kat ko...
Tak payah basuhhhh.... siram jer dengan air sampai hilang hancing,
Ko longgokla dalam baldi kecik hijau kat dapo tu!
Nanti balik kerja aku suruh mesin basuh!

Pucat lesi muka si bibik okeh!

Memang Makcik sgt geram sama si Kiptiyah ni.
Aku punya anak, aku punya sukalah nak bagi pakai pampers ka... lampin kain ka...
Cukup bagus tau aku tak suruh ko basuh tangan lampin2 tu.
Aku suruh ko siram2 jer, pastu longgok jer dlm baldi.
Macamlah selamani ko dah terbiasa hidup senang.
Anak ko sendiri kat kampung pon pakai lampin kain kannn....
yang tradisional lagik kann...
Baru 4 bulan ko datang Mesia... dah tersedap guna pampers...
Ko naik lemak pulak ekk....

I can be very 'sporting' and sempoi at most of the times
I joke and i poke [saja nak bagi rhymes :P]
and i can laugh mengilai-ngilai...
Tanyalah student2 PID Rasa nih...
Tanyalah Aunty Mary, tanyalah geng-geng PID...
Tanyalah adik-adikku...

Tapi, bila Makcik serious... ko jgn main-main...

 Pasal si Bibik ni... memang macam-macam Makcik nk cerita sebenaqnya
Tapi nanti-nantilah... bagi chance dululah... dia baru 4 bulan keje kannn...
Kang nanti ada yang kata akuni ganaih sgt, kejam, zolim dan lain-lain yang sewaktu dengannya :P

Tapikann... tau apa Bibik Abg Ipar Makcik ckp...
[si Kiptiyah ni lah yg cerita kat aku] 
Saya suka kalo dapat kerja sama majikan macam kakak
Bisa gurau-gurau, bisa ketawa-ketawa...

Terus aku sound si Kiptiyah..
Haaa... ko dengar tu Bik... sikit punya untung ko kerja dgn aku.
Apa aku makan, ko makan kan. Aku langsung tak berkira dgn ko pasal mkn minum tau!
Lepas maghrib jer, ada aku kacau2 panggil ko suruh buat kerja itu ini?
Anak aku berak ka, muntah ka... kalau dah malam semua aku buat sendiri tau!
Ko bergayut siang malam pagi petang, pernah aku bising suruh ko letak talipon?
Pernah aku bising bil letrik mahal?
Sebulan 2 kali tau aku bagi ko cuti, ko tengok si Yani...dah dekat setahun dia kerja,
pernah dia merasa cuti walaupon sehari?

Lu pikirlah sendiri!

Bibik Kiptiyah mengekek gelak dengar Makcik berleter.

Gelak-gelak jugak... siap ko Bibik!





6 Scribbles:

MAKCIK REHAN said...

Testingggg

Some1...somewhere...somehow... said...

weh..ko marah2 bibik..kang dia larik jadi pelakon kang...
tuko nama jd tiz zaqyah...

sim said...

haahahaha lawak ar ko an...
jangan marah2 selalu kang entah apa dia buat kat anak ko kang...
takut aku seh...

KONG said...

Itu namanye bibik tak sedar diri. Sila jerkah dia selalu. Tak sedar di untung. Pastu diorang ni bab menipu memang diva.Lagi laki ada kat sini kan.... Baguih la entry pasai CD ni Cam nak sambar gak . Dianye size leh adjust ke? One CD fits all size???

sWeEtDaRLinG said...

dalam banyak2 entry ko yang aku baca arini, yang ni jugak memikat hatiku untuk berkomen...

komennya:
syukur alhamdulillah aku dapat Rohmah, walaupun kadang2 hangen aku naik gak tapi tetaplah dia diam bersabar... kadang2 aku lak rasa bersalah sebab dia tak reti nak lawan balik

MAKCIK REHAN said...

Bibik aku jadi Tiz Zaqyah! muahahah