Pages

Tuesday, March 16, 2010

BABY'S FOOD DAN KIPTIYAH




.
Sila jangan ambil entry ini buta-buta sebagai panduan.
Dapatkan nasihat pakar. Makcik bukan tak pakar.... pakar tetap pakar...
PAKAR HENTAM KROMO.

Makcik dapatkan panduan dari belog Ummimon,
pasal preparing baby's food by batch.
[belog Ummimon ada kat list sebelah kiri]


Betul kata Ummimon, kenot resist the colourful baby's feeding set 
[for me, that includes colourful containers and such!]

Makcik beli ice cube mould with lid tu kat Giant KD.
Lama dah cari bekas mcm tu sebab Makcik dok follow belog Ummimon,
beliau simpan blended potato and carrots [and many more] separetely dlm mould tu.
Makcik rasa sgt practical buat mcm tu. Jimat masa [dan tenaga] juga!

Malam tadi, sampai jer Bayu,
Makcik terus tidokan Asyraf yang dah kemengantukan sangat-sangat.
Aisyah mcm biasa... peneman setia mak dia sambil dok layan katun.
Sakan dia hadap TV, lepas gian 3 hari tak tengok 613 kat kampung.
[kat kampung tadak Asteruk]

Buatnya sekejap jer.
Tapi nak tunggu bubur tu sejuk dulu,
kemudian baru blend... tu yang ambik masa sikit.

Tamat citer masak bubur.
Bukak citer hangin lintang pulak....
Si Bibik Kiptiyah!

Dahlah malam tadi masa Makcik dok ketung ketang masak bubur Asyraf ,
haram dia nak keluar bilik tolong Makcik kan...

Pagi tadi, masa Makcik dah kuarkan bubur tu siap2...
ajar dia camana nk panaskan bubur tu, camana nk bagi mkn bla..bla... bla...
dia buat endah tak endah...

End-up, masa Makcik tgh siap-siap nk pegi keja,
dengar Asyraf dok melalak bukan main.
Jengah kat bilik dia, nampak dia tgh suap [paksa] Asyraf makan bubur!

Vavi!!
 Dasar pendatang ha*am!
Nak jer aku tojah bubur tu masuk mulut dia

Masa aku dok habaq tadi dia buat tak dengaq!

Bodo piang ka hapa.. pagi2 buta pukul 7.30 ko pegi suap baby mkn bubur!
Budak tu tgh mengantuk ya hamat, lagi ko paksa mkn.
Dan-dan tu Makcik suruh dia stop, burpkan Asyraf.

Sekali Asyraf muntah membuak, habis dengan baju dia sekali kena.
Terus Makcik ambik Asyraf, tukarkan baju... pujuk-pujuk... masukkan dlm buai.
Terus pejam mata... budak tgh mengantuk katakan...

Kalau ikut perangai hangin satu badan aku,
memang si Kiptiyah ni dah penyek aku pijak!
Eeeeiiii... ha*ram jadah betoilah.

Sekarangni si Kiptiyah dok buat muka moncong semedang.
Kita cakap apa pon buat sengap bengap... tak menyahut.
Bukan aku berleter pon, aku pesan itu-ini pasal anak-anak jer pon.

Dah mula tunjuk belang!

Malaslah makcik nk citer panjang pasal Minah Indon nih.
Nanti-nantilah sambung citer pasal dia.

Makcik nk tipon kroni2 dekat-dekat sini,
nak cari babysitter baru utk anak-anak...

Hantar sekolah cina mcm Kalep lagi bagus gamaknya
kan Zel kan...






0 Scribbles: